• INSPIRATIE: HIPEC eLearning voor specialisten

INSPIRATIE: HIPEC eLearning voor specialisten


Samen met Ruby van Stein NKI-AVL stelde Leendert van der Ent een eLearning samen voor medisch en verpleegkundig specialisten. Het onderwerp: Hiperthermic IntraPEritoneal Chemotherapy (HIPEC) als behandeling voor eierstokkanker.

Eierstokkanker is de op twee na meest voorkomende vorm van gynaecologische kanker. De ziekte blijft lange tijd asymptomatisch. Daardoor komt ze bij de meeste vrouwen pas in stadium III of IV aan het licht. Dan zijn er vaak al extensieve metastases aanwezig. De vijfjaarsoverleving is slechts 30%.

HIPEC kan de overleving verbeteren als er nog minimale uitzaaiingen in de buikholte aanwezig zijn na een operatie. Direct na de operatie spoelt het team de nog geopende buikholte met verwarnde chemotherapie. Daarna zijn allerlei keuzes mogelijk. Op basis van uitgebreid klinisch onderzoek is in Nederland een standaardbenadering van HIPEC overeengekomen. De eLearning maakt duidelijk welke keuzes zijn gemaakt en op basis van welke onderbouwing.

Het kwam erop aan om zo eenduidig, kort en helder mogelijk relevante teksten en illustraties over het onderwerp over te brengen. Met een geringe tijdsinvestering is iedereen die het moet weten daardoor weer op de hoogte van de laatste klinische standaarden.